26c233a3-80f7-4102-a33f-b405ca19b475

Afwijkende mondgewoonten

Wanneer een kind met de mond open slaapt, duimt, of een andere vorm van afwijkende mondgewoonten heeft, kan logopedie helpen. Vaak gebeuren deze dingen vanuit een gewoonte, maar ze hebben invloed op de vorm van het gebit, gezondheid en hoe uw kind spreekt.

  • Slaapt uw kind met de mond open?
  • Duimt uw kind regelmatig?
  • Heeft uw kind moeite met slikken?
    Er kan sprake zijn van afwijkende mondgewoonten.

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Vaak hebben kinderen met afwijkende mondgewoonten een minder goede spierspanning in hun mondgebied, de lippen en de tong. Wanneer uw kind duimt, zuigt op de vingers of een speen gebruikt, kan de tandstand afwijken of kan het anders gaan praten. KNO-problemen kunnen ook een oorzaak zijn van afwijkende mondgewoonten. Kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben ook vaak afwijkende mondgewoonten.

Er zijn dus verschillende vormen van afwijkende mondgewoonten:

  • Sommige kinderen ademen door de mond of slapen met de mond open
  • Afwijkend slikken
  • Duimen, op vingers zuigen of spenen gebruiken
  • Kinderen met afwijkende mondgewoonten slissen ook vaker.

Gevolgen van afwijkende mondgewoonten

De vorm van de mond kan veranderen door duimen, zuigen op de vingers of speengebruik. Het gehemelte en de tanden kunnen ook een andere vorm krijgen. De tong wordt naar beneden gedrukt waardoor de mondmotoriek slap kan worden, wat als gevolg heeft dat uw kind verkeerd slikt of gaat slissen. Wanneer uw kind alleen door de mond ademt (bijvoorbeeld door de slappe mondmotoriek en gebrek aan kracht op de mond te sluiten), hebben zij een grotere kans op terugkerende verkoudheden en oorontstekingen.

Hoe Logopedie Rhoon-Slinge helpt
Oromyofunctionele therapie (OMFT) kan helpen bij verkeerde slikgewoonten, open mondgedrag, duimen en andere afwijkende mondgewoonten. We trainen de spieren in het mondgebied goed te gebruiken. Wanneer uw kind de gewoonten afleert, kan het sneller weer beter spreken, daarnaast verbetert de stand van het gebit en de kaken. We oefenen het sluiten van de lippen zodat uw kind weer door de neus kan ademen, dit maakt tegelijkertijd de mondspieren sterker.

We helpen voor of na het wisselen van de voortanden. Afwijkend

Zorgen of twijfels?
Wilt u weten of uw kind last heeft van afwijkende mondgewoonten? Samen met u kijken onze logopedisten wat we voor jullie kunnen betekenen. Neem gerust contact op voor vragen of meer informatie

Behandelingen

Maak een afpraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden