baby-fles-geven-flesvoeding

Preverbale logopedie

Onze logopedist Anna Bugter- van Eijk heeft een post HBO opleiding gedaan tot preverbaal logopedist. Zij is expert op het gebied van jonge kinderen en baby’s met eet- en drinkproblemen en slikstoornissen. U leest hier wat preverbale logopedie inhoudt en wanneer uw kind hulp kan gebruiken door middel van logopedie. 

  • Uw kind heeft moeite met drinken uit de fles of uit de borst;
  • Het lukt uw kind niet goed om brood te eten;
  • Uw kind heeft moeite met verwerken van eten met stukjes. 

Anna kijkt graag samen met u of preverbale logopedie kan helpen. 

 

Informatie over preverbale logopedie

Wanneer jonge kinderen of baby’s moeite hebben met eten en drinken kan preverbale logopedie een oplossing bieden. Wanneer de vroege ontwikkeling van communicatieve vaardigheden wat achterloopt, kan preverbale logopedie ook helpen. Baby’s kunnen niet genoeg spierkracht hebben om te zuigen en slikken, bijvoorbeeld door vroeggeboorte. Een andere oorzaak kan beschadiging aan in het mond- of keelgebied zijn of problemen met de aansturing van de juiste spieren. Het kan ook zijn dat er geen duidelijke oorzaak is of dat een kind gewoon niet wil slikken.  

 

Wanneer heeft mijn kind hulp nodig door een preverbale logopedist?

U kunt bovenstaande klachten herkennen als symptomen bij uw kind, maar het kan ook dat uw kind zich vaak moet verslikken of moet spugen. Daarnaast kan de overgang naar vast voedsel problemen geven. Wanneer leren kauwen lastig gaat, uw kind regelmatig kokhalst of niet van een lepel kan eten, kan preverbale logopedie een uitkomst zijn. 

 

Hoe helpt onze preverbale logopedist?
Anna kijkt eerst samen met u waar de problemen liggen. Ze geeft adviezen over de behandelingen en samen leren jullie je kind beter zuigen, slikken en kauwen.

 

Wanneer uw kind moeite heeft met het vormen van klanken, het begrijpen van taal of het formuleren van eerste woorden, kijken we samen welke dingen je kind al kan en wat we kunnen oefenen. Het oefenen verloopt in spelvorm, waarbij de ouder een belangrijke rol heeft in het spel. 

Preverbale logopedische behandelingen vinden vaak bij u thuis plaats. Uw huis is een vertrouwde situatie voor zowel ouders als kinderen. We kunnen dan met uw eigen spullen het eten oefenen, zodat u dit in het vervolg kunt gebruiken in de thuissituatie. Wanneer dit niet lukt, kunt u natuurlijk altijd naar de praktijk komen. 

 

Vragen of twijfels?
Wanneer u zich zorgen maakt over het slikgedrag van uw kind of vermoedens van problemen, kunt u gerust contact met ons opnemen. Wij kijken graag samen met u of preverbale logopedie baat heeft bij uw kind. We adviseren en zoeken samen naar de beste oplossing. 

Maak een afpraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden