d7d29d82-a56d-4eca-961e-f119a8ae2677

Spraak

Kinderen leren praten in zinnen die vervolgens weer bestaan uit woorden, lettergrepen, letters die elke weer een eigen klank hebben. De spraakontwikkeling verloopt bij elk kind anders. Voor kinderen bij wie die spraakontwikkeling wat trager verloopt, kan logopedie hulp bieden. We kijken samen naar de spraakontwikkeling van uw kind en kijken of uw kind wellicht een spraakprobleem heeft of een verlate of vertraagde spraakontwikkeling. Graag bespreken we met u welke behandelmanieren hiervoor zijn bij Logopedie Rhoon-Slinge.

 

Hieronder een aantal mogelijke hulpvragen.

 • Uw kind is niet altijd goed verstaanbaar;
 • Uw kind slist of lispelt;
 • Uw kind kan bepaalde klanken (nog) niet maken.

 

Hoe Logopedie Rhoon-Slinge kinderen met een spraakprobleem helpt

Een probleem in de spraakontwikkeling kan diverse oorzaken hebben. Verschillende problemen die kinderen kunnen hebben, waarmee wij helpen:

 • Een vertraging in de spraakontwikkeling
  Wanneer een kind niet goed verstaanbaar is voor zijn omgeving, kan dit komen doordat ze bepaalde klanken (nog) niet goed kunnen maken of deze verwisselen met andere klanken. Bij logopedie doen we onderzoek naar datgeen wat uw kind moeilijk vindt en stellen we samen een behandelplan op. We oefenen bij logopedie en u oefent ook thuis met uw kind.
 • Slissen
  Wanneer uw kind met de tong tussen of tegen de tanden aan spreekt, zoeken wij de oorzaak van slissen. Vervolgens behandelen we samen met u, door middel van diverse oefeningen het spreken met de tong op de juiste plek.
 • Verbale ontwikkelingsdyspraxie
  Wanneer iemand moeite heeft met het bewegen van de mond en deze niet op de goede
  manier wil bewegen, kan er sprake zijn van de spraakstoornis verbale ontwikkelingsdyspraxie. Uw kind heeft dan problemen met het spreken onder controle te
  krijgen. Samen met u kijken we naar de spraak- en mondmotoriek en helpen we uw kind met de aansturing van de spraakbewegingen.

De impact van de spraakontwikkeling op de rest van de ontwikkeling
Niet goed kunnen spreken heeft invloed op de rest van de ontwikkeling. Het kan moeilijk zijn om met spraakproblemen contact te leggen met de omgeving. Daarom is het belangrijk dat kinderen zich goed verstaanbaar kunnen maken, zo kunnen ze praten met hun leeftijdsgenoten, leerkrachten en familie.

Logopedie helpt
De spraakontwikkeling verloopt natuurlijk, maar dit gaat niet altijd automatisch. Bij Logopedie Rhoon-Slinge helpen we uw kind graag. Wij zijn gespecialiseerd in logopedie voor (jonge) kinderen. We kijken samen met u hoe de spraakontwikkeling verloopt en of we kunnen helpen bij de klankontwikkeling. Wanneer er sprake is van een achterstand in de spraakontwikkeling, zullen we samen deze stimuleren zodat uw kind geen frustraties in het spreken ervaart of stopt met spreken.

Zorgen?
U kunt contact met ons opnemen wanneer u merkt dat uw kind moeite heeft met spreken of u twijfels heeft over de spraakontwikkeling van uw kind. Onze logopedisten staan u graag te woord bij vragen of adviseren u over eventuele behandeling van uw kind. Zij kijken graag met u mee.

Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden