For-You-magazine-1-8-189-650x337

Syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down zijn allemaal anders en functioneren ook allen anders. De één heeft weinig beperkingen in het dagelijks leven, de ander heeft meer begeleiding nodig. De meeste kinderen met het syndroom van Down zijn gebaat bij hulp van een logopedist. De spraakontwikkeling kan vaak ondersteuning gebruiken, ook kan de logopedist helpen met het slikken. Onze praktijk verzorgt logopedie voor kinderen met het syndroom van Down. 

 

Hoe Logopedie Rhoon-Slinge helpt bij kinderen met het syndroom van Down

Wij kunnen kinderen met het syndroom van Down op de volgende manieren helpen: 

  • Direct na de geboorte kan een kind met het syndroom van Down moeite hebben met drinken. Wij kunnen ondersteunen met het aanleggen van de borst en drinken uit een fles. 
  • Na fles- en borstvoeding komt de volgende fase: zelfstandig eten en drinken. Dit kan een uitdaging zijn voor een kind met het syndroom van Down. Wij helpen deze kinderen om zelf te drinken uit een beker en goed leren kauwen. 
  • Wanneer een kind begint met spreken is vaak later dan een kind zonder Downsyndroom. We kunnen de spraak ondersteunen met behulp van gebaren. Nederlands met Gebaren is een fijne manier om kinderen die moeite hebben met spreken te helpen. We leren dit aan kinderen en hun verzorgers. Vervolgens oefenen we met klanken, korte woorden en zinnen van twee woorden of langer. 

 

Leespraat om te ondersteunen bij kinderen met het syndroom van Down
Leespraat is een methode die wij gebruiken om kinderen met het Downsyndroom te helpen met hun spraakontwikkeling. Dit kan al vanaf twee jaar ingezet worden om spelenderwijs voor te bereiden op het leren spreken en lezen. 

 

Meer hulp bij de ontwikkeling van klanken en spraak
Naast gebaren en leespraat werken we bij Logopedie Rhoon-Slinge ook met de klankgebaren en PROMPT. Door aanrakingen in het gezicht stimuleren we het gebruik van de spieren op de juiste manier. De kinderen voelen dan op welke manier ze moeten spreken. Dit is er op gericht om controle te krijgen over het kaakgewricht. 

 

Vragen?
Wanneer u nog vragen heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen. Onze logopedisten kijken graag samen met u naar de hulpvraag. Daarnaast geven zij adviezen en tips. 

Maak een afpraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons bellen op 06 44 023 111 of contact opnemen via onderstaand formulier.

Verzenden